Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Протидія насильству та торгівлі людьми

   Насьогодні однією з актуальних негативних проблем сучасного суспільства є прояви жорстокості і насильства в сім’ях. На жаль, в нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім’ї є внутрішньою проблемою цієї сім’ї і не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім’ї, є одним із найголовніших прав громадян та дітей зокрема. Насильство дуже часто присутнє в нашому житті і ми відіграємо в ньому певну роль. Залежно від ситуації ми є свідками, жертвами або ж кривдниками. Неприємна ситуації в тому, що свідки чи жертви насильницької діяльності переносять модель кривдницької поведінки у власне життя та продовжують чинити насильство. Власне створюють коло насильства: жертви стають кривдниками.

   В рамках проведення  Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою з 25 листопада по 10 грудня в нашому коледжі було проведено соціальним педагогом Ковалевич Марією Анатоліївною ряд профілактично-просвітницьких бесід  з елементами тренінгу на тему: «Насильству немає виправдання».

    Мета даних заходів полягала в тому, щоб привернутим увагу учасників освітнього процесу до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля, збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства серед громадян, а особливо студентської молоді. А також проінформувати про можливі шляхи подолання домашнього насильства та насильства за ознакою статі, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок, створити соціальний простір вільний від насильства.
 

Як не стати жертвою торгівлі людьми. Запам’ятайте і розкажіть своїм рідним та друзям про правила безпеки:

1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести Вас в оману.

 2. Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом.

3. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном).

4. Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте подорож та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

5. Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги

6. Обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України.

7. Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час

 9. Не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші.10. Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до Посольства або Консульства.


  Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну.

Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу!

Основними уразливими категоріями осіб, які відносяться до групи ризику потрапити до торгівців людьми є:

- незаміжні жінки, самотні матері, розлучені особи;

- молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей;

- сільське населення;

- внутрішньо переміщені особи;

- іноземні громадяни – трудові мігранти;

- особи, які зазнали насильства, у тому числі сексуального;

- бідні, малозабезпечені особи;  

- особи з проблемами психічного здоров’я.

Експлуатація людини може відбуватися у таких формах:

Примусова праця (примусове надання послуг) - усяка робота або служба, що вимагається від будь-якої особи під загрозою якогось покарання.

Сексуальна експлуатація - це використання особи іншою людиною з метою отримання прибутку для задоволення сексуальних потреб третіх осіб.

Під використанням в порнобізнесі слід розуміти залучення особи (в якості актора, статиста, робочого тощо) до виготовлення з метою розповсюдження або збуту предметів, що є носіями графічної інформації, яка спрямована на збудження статевої пристрасті шляхом цинічного, безсоромного, грубо натуралістичного або протиприродного відображення статевого життя людей.

Втягнення у злочинну діяльність - це дії, пов'язані з безпосереднім психічним чи фізичним впливом на особу та вчинені з метою викликання у неї прагнення взяти участь в одному чи кількох злочинах. Втягнення у злочинну діяльність передбачає всі види фізичного насильства і психічного впливу (переконання, залякування, підкуп, обман, розпалювання почуття помсти, заздрості або інших спонукань, пропозиція вчинити злочин, обіцянка придбати або збути викрадене, давання порад про місце і способи вчинення або про приховування слідів злочину, вживання спиртних напоїв, наркотичних засобів чи психотропних речовин разом з особою з метою полегшити схилення її до вчинення злочину та ін.).

Залучення у боргову кабалу - це поставлення особи у становище, коли вона, ставши боржником, у забезпечення свого боргу надає особисту працю, але цінність виконуваної роботи не зараховується в погашення боргу або якщо тривалість цієї роботи не обмежена і характер її не визначений. На практиці в такий стан потрапляє, наприклад, жінка, яку продали у будинок терпимості іншої країни, власник якого, сплативши гроші продавцю за жінку, відбирає у неї всі документи, обіцяючи повернути Їх лише після відпрацювання нею сплаченої ним суми та отримання ним прибутку.

Усиновлення (удочеріння) з метою наживи - оформлене спеціальним юридичним актом одержання на виховання в сім'ю неповнолітньої дитини на правах сина чи дочки, вчинене з метою отримання будь-якої матеріальної вигоди або уникнення певних витрат завдяки усиновленню (удочерінню).

Примусова вагітність - використання репродуктивних функцій організму жінки шляхом природного або штучного запліднення без її добровільної згоди та подальше примушування жінки до виношування дитини.

Вилучення органів - видалення з організму людини її складової частини, яка має певну будову і спеціальне призначення (орган зору, серце, легені печінка, нирки, підшлункова залоза з 12- палою кишкою, селезінка тощо).

Проведення дослідів над людиною без її згоди - вчинюваний без дозволу людини
фізіологічний або психологічний вплив на її організм із застосуванням методів, що недопущені МОЗ України до загального застосування, тобто є експериментальними.

Телефони гарячих ліній для осіб, які постраждали від торгівлі людьми :

Національна "гаряча лінія"

 з питань запобігання насильства в сім'ї, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або 386 (з мобільного)

Національна "гаряча лінія" з питань захисту прав дітей 0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів)

Національна "гаряча лінія" з питань протидії торгівлі людьми 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) або 527 (безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Лайф, Білайн).